Loading...
Maja Bonačić

Maja Bonačić je osnivačica i voditeljica centra Coralina, educirana iz područja integrativne, nedirektivne, obiteljske, Gestalt, filijalne terapije igrom te razvojne terapije igrom za djecu s poteškoćama.Uz to je majstor NLP-a.

Završila je edukaciju na ERF-u iz područja razvojne procjene, poticanja socijalnih vještina i komunikacije te ADOS-2 procjene.

Završila je edukaciju iz PECS-a te vodi radionice “Izrada socijalnih priča” na području Hrvatske i BiH.

Trenutno je uključena u edukaciju za psihoterapeuta.

Maja ima višegodišnje kliničko iskustvo u dijagnostičkom i terapijskom radu s djecom s teškoćama u razvoju s naglasakom na djecu s poremećajem iz spektra autizma.

Vodila je nekoliko volonterskih edukativnih projekata, od kojih je najpoznatiji “Zaigrana pedala” za djecu s poremećajem iz autističnog spektra.

Redovito održava stručne radionice u cijeloj regiji – BiH, Crnoj Gori i Srbiji. U suradnji s CETI-jem, vodi dvogodišnju edukaciju iz terapije igrom za stručnjake te edukaciju “Čarobna svjetiljka”.

Maja održava radionice i predavanja na međunarodnim psihološkim konferencijama i skupovima u regiji na temu terapije igrom i radu s djecom iz spektra autizma.

Od 2021. godine vodi psiho-grupu podrške za odrasle autistične osobe bez intelektualnih teškoća, a od 2023. grupu podrške za autistične adolescente.

Stručna je suradnica nekoliko časopisa i portala na temu dječjeg razvoja.

 

okrugli stol

 

Okrugli stol govorit će o najčešćim problemima/teškoćama mentalnog zdravlja autističnih osoba i stanju podrške autističnim osobama na području mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na važnost interdisciplinarne suradnje stručnjaka_inja koji_e rade s autističnim osobama u prevenciji problema mentalnog zdravlja i podršci osobama s postojećim problemima mentalnog zdravlja.

Poteškoće s mentalnim zdravljem imaju autistične osobe s intelektualnim teškoćama i bez intelektualnih teškoća.
Odrasle autistične osobe (osobe s autizmom) bez intelektualnih teškoća onakvi su kakva će brojna autistična djeca biti. Govoreći_e smo, brojni_e imamo poslove, imamo obitelji i djecu koja su i sama autistična. Ali za sustave ne postojimo. Događaju nam se neprihvaćanje na poslovima, diskriminacija, izostanak razumnih akomodacija, mobbing, a kod autističnih žena i zlostavljanja od strane partnera. To sve utječe na naše mentalno zdravlje. U našem fenotipu autizma najveća podrška koju trebamo je ona psihološka i ako smo loše nasušno nam treba pravilna psihijatrijska podrška uz razumijevanje autizma i autističnih značajki.

Na terapiji učim kako se pobrinuti za svoje granice i samozbrinjavanje mentalnog zdravlja,

ali i moja terapeutica uči od mene o autizmu.

Uvažava moje autistične značajke i kulturu autističnih. To mi je jako važno

Moderatorica: Nataša Božić Šarić

 

Sudionice okruglog stola:
 • doc. dr. sc. Jasmina Stošić
  Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

  Izv. prof. dr. sc. Sanja Šimleša
  Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

 • mag. psih. Maja Bonačić
  voditeljica psihoterapijske grupe podrške za autistične odrasle osobe bez intelektualnih teškoća
  voditeljica psihoterapijske grupe podrške za autistične adolescente

mag. psih. Lea Devčić Conjar
 apsolventica edukacije za Gestalt psihoterapeuta koja niz godina radi i s autističnom populacijom

Sunčica Lovrečić Čekić, Predsjednica udruge ASK
autistična samozastupnica